Termín nejbližšího závozu nebo osobního odběru je 1.11.2019, pro hovězí maso je termín 01.11.2019. Více informací o závozech najdete zde.

Hovězí hrudí s křenovou krustou a mrkvičkami

Hrudí si potřebuje v troubě pohovět, dělejte jej raději den předem.

2 – 2,5 kg hovězího hrudí s kostí, sůl a pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 4 červené cibule, oloupané a rozkrojené na měsíčky, 4 stroužky česneku, rozmáčknuté, 100 ml hustého rajčatového protlaku, 375 ml červeného vína, 1 lžíce krupicového cukru, 2 stonky řapíkatého celeru, snítka čerstvého rozmarýnu, 1 bobkový list, 1/2 kg mrkve stroužek česneku, sůl, 1 čerstvý křen (cca 100 g), hrst čerstvé petrželky, 2 lžíce dijonské hořčice

Do masa vetřete sůl a pepř a obalte ho v mouce. V hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran dohněda opečte. Dejte ho na talíř. Do hrnce přidejte cibulky a opékejte je asi pět minut. Přihoďte česnek a ještě minutu míchejte. Pak přidejte protlak, prohřejte, přilijte víno, přisypte cukr a sůl a přiveďte k varu. Předehřejte troubu na 175 °C. Svažte celerovou nať, rozmarýn a bobkový list a svazek dejte spolu s masem a mrkví do omáčky. Z pečicího papíru vystřihněte kolo tak, aby kopírovalo vnitřek hrnce, položte ho na maso, zakryjte pokličkou a kastrol strčte na tři a půl hodiny do trouby. Mezitím připravte křenovou krustu: česnek utřete se lžičkou soli. Nastrouhejte křen, nasekejte petrželku a vše v hmoždíři spolu s česnekovou pastou utřete na soudržnou směs. Vyjměte hrnec z trouby, vyndejte maso a zvyšte teplotu na 200 °C. Vrchní část masa potřete dijonskou hořčicí a potřete křenovou směsí (část si ponechte na mačkané brambory). Vraťte maso do hrnce, do trouby, a nechte nezakryté péct ještě 30 minut. Šťávu dochuťte solí, pepřem a případně doslaďte. Maso krájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou se šťouchanými bramborami.