Objednávky přijímáme do 30.4.2024 , rozvoz těchto objednávek bude 3.5.2024 a osobní odběr bude možný 2.-3.5.2024.
Rozvážíme do Brna a okolí. Více informací o závozech najdete zde.

Kohout na víně

Na přípravu tohoto vynikajícího receptu pro 4 osoby si nachystejte suroviny:

1 kohoutka

200 g malých cibulek

200 g slaniny

200 g žampionů

50 g másla

30 g hladké mouky

50 ml oleje

50 ml koňaku

1 l červeného vína

1,5 l kuřecího vývaru

1 cibule

1 mrkev

3 stroužky česneku

svazek petrželky, tymiánu a bobkového listu

sůl a mletý pepř

100 g chlazeného másla nakrájeného na kostičky

Postup

  • Kohouta rozdělíme na 8 kusů i s kostmi. Naložíme ho přes noc do vína se zeleninou a česnekem.
  • Druhý den porce vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Marinádu přecedíme a uchováme.
  • V hrnci osmahneme na oleji malé cibulky, slaninu a nadrobno nakrájené žampiony. Až jsou hotové, vše vyjmeme a necháme stranou.
  • V tom stejném hrnci orestujeme porce kohouta dozlatova. Přidáme zeleninu z marinády.
  • A teď to zajímavé. Maso flambujeme koňakem, a když plameny zhasnou, přilijeme červené víno z marinády a necháme vyvařit.
  • Přidáme kuřecí vývar, svazek bylinek a vše pomalu vaříme přibližně 2 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu přecedíme. Svaříme na potřebnou hustotu a zahustíme několika kostičkami vychlazeného másla.
  • Ke konci přípravy přidáme malé cibulky, slaninu a žampiony. Vhodnou přílohou jsou restované brambory nebo máslové krutony.

Dobrou chuť.