Termín nejbližšího závozu nebo osobního odběru je 1.11.2019, pro hovězí maso je termín 01.11.2019. Více informací o závozech najdete zde.

Čerstvé maso

13 položek celkem
panenkaa 900x900
Tento týden k dispozici (1 kg)
Kód: 10
484 Kč

Vepřová panenka přeštická

Kód: 10
kotletad 900x900
Tento týden k dispozici (2 kg)
Kód: 181
295 Kč

Vynikající vepřová kotleta - pečeně bez kosti

Kód: 181
Kýtaa 900x900
Tento týden k dispozici (3 kg)
Kód: 226
255 Kč

Vynikající vepřová kýta bez kosti

Kód: 226
krkoviced 900x900
Tento týden k dispozici (1 kg)
Kód: 214
275 Kč

Šťavnatá vepřová krkovice bez kosti z přeštického prasete

Kód: 214
Plec 900x900
Tento týden k dispozici (2 kg)
Kód: 256
235 Kč

Vynikající vepřová plec bez kosti z přeštického prasete

Kód: 256
bucek 900x900
Tento týden k dispozici (1 kg)
Kód: 52
185 Kč

Vepřový bok bez kosti s vyšším podílem sádla

Kód: 52
Koleno 900x900
Tento týden k dispozici (2 kg)
Kód: 169
125 Kč

Śťavnaté vepřové koleno s kostí

Kód: 169
kostidd 900x900
Tento týden k dispozici (4 kg)
Kód: 376
110 Kč

Vynikající vepřová žebírka

Kód: 376
kosti 900x900
Tento týden k dispozici (2 kg)
Kód: 175
50 Kč

Vepřové kosti na polévku

Kód: 175
lalok ov 900x900
Tento týden k dispozici (1 kg)
Kód: 232
89 Kč

Vepřový lalok - ovar z přeštického prasete

Kód: 232
pulky 900x900
Připravíme na přání
Kód: 307
160 Kč

Půlka přeštického prasete

Kód: 307
hlavaa 900x900
Tento týden k dispozici (2 kg)
Kód: 106
60 Kč

Vepřová hlava z přeštického prasete

Kód: 106
nožičkyy 900x900
Tento týden k dispozici (2 kg)
Kód: 304
46 Kč

Vepřové nožičky z přeštického prasete

Kód: 304

Přeštické prase vzniklo pravděpodobně křížením českého prasete (českého hřebenáče) a švábsko-hallského barevného prasete (bavorského), která se ve druhé polovině 19. století na Přešticku, Klatovsku a Domažlicku chovala. Přeštické černostrakaté prase zabezpečovalo od roku 1890 do 60. let 20. století produkci masa v Západních Čechách i ostatních přilehlých krajích. Bylo nenáročné na chov a životní podmínky a současně vynikalo také dobrou plodností. Jeho nevýhodou však byl pozdní vývoj, proto postupně přestávalo vyhovovat stále se zvyšujícím požadavkům na spotřebu masa.

Od roku 1952 probíhala záchrana přeštických prasat. Regenerace křížením se zahraničními plemeny skončila v roce 1964 uznáním přeštického prasete jako samostatného plemene. Od roku 1992 se chová jen kvůli záchraně genů. V současné době přeštické plemeno prasat nemůže konkurovat moderním plemenům a jejich hybridům využívaným ve velkochovech.

Pro přeštické prase je typické černostrakaté zbarvení a jeho dalším plemenným znakem je klopené ucho. Přeštické prase je středního tělesného rámce, kanci dosahují v dospělosti 260-280 kg, prasnice 215-235 kg. Největší kusy mohou dosahovat hmotnosti až 400 kg. Prasnice jsou velmi plodné s 10 až 16 selaty, dobré a opatrné matky.

Kvalitní maso z přeštických prasat je možné využít i pro speciální masné produkty. Používá se pro výrobu šunek i pro výsek. Při hmotnosti 60 – 70kg je maso křehké, šťavnaté a jemně prorostlé tukem. U přeštického prasete tuk prorůstá svalovinou jinak než u standardního prasete, maso je díky tomu křehčí, šťavnatější a má výrazně lepší chuť. Při delším výkrmu prase ukládá tuk a blíží se podobností typicky sádelnatým prasatům.