Objednávky přijímáme do 7.5.2024 , rozvoz těchto objednávek bude 10.5.2024 a osobní odběr bude možný 9.-10.5.2024.
Rozvážíme do Brna a okolí. Více informací o závozech najdete zde.

Kukuřičné kuře na druhou

1 velké (asi 2 kg) farmářské kuře, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce změklého másla, 2 drcené stroužky česneku, hrst drobných lístků šalvěje, 1 velká cibule rozpůlená a nakrájená na tlusté plátky, 4 klasy cukrové kukuřice, příčně rozpůlené, salát a čerstvý chléb k podávání

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Osolte polovinu másla a vetřete do něj česnek. Prsty opatrně uvolněte kůži nad prsíčky kuřete, pod kůži nejprve vtiskněte ochucené máslo a pak šalvějové lístky pěkně narovnané. Do břišní dutiny nacpěte polovinu cibule, pak kuřeti pevně svažte nohy kuchyňským provázkem, dohladka ho potřete zbývajícím máslem a velkoryse osolte a opepřete. Zbývající cibuli nasypte do velkého pekáče a navrch položte kuře prsíčkama nahoru. Důkladně zakryjte velkým kusem alobalu a pečte 1 hod. 40 min. Sejměte alobal, kuře bude skoro upečené a cibule tmavě zlatá a měkká. Ve vypečené šťávě otočte kukuřičné klasy, pekáč vraťe na 20 min. do trouby. Kukuřici v polovině obraťte. Ke konci pečení by měla být měkká a místy zabarvená. Pekáč vyjměte z trouby, do nejsilnější části stehna kuřete zapíchněte špejli. Je-li správně upečené, vytékající šťáva bude čirá. Pekáč znovu zakryjte alobalem a udělejte salát: Směs salátových listů promíchejte se zálivkou v tomto poměru – 1 lžíce dijonské hořčice nebo hrubozrnné pikantní hořčice, 1 lžíce červeného vinného octa a 3 lžíce olivového oleje. Osolte, opepřete, případně dochuťte.