Termín nejbližšího závozu je 23.10.2020,uzávěrka objednávek pro závoz je 20.10.2020.
Termín osobního odběru je 1.-3.10.2020, uzávěrka objednávek pro osobní odběr je 29.9.2020.
Rozvážíme do Brna a okolí. Více informací o závozech najdete zde.

Akce

Křepelčí vejce

205
5 hodnocení

Čerstvá křepelčí vejce - balení obsahuje 50 ks


  • (2 balení) Tento týden k dispozici
140 Kč / balení
Kategorie: Vejce
 

Proč jíst křepelčí vejce?

Křepelčí vejce jsou menší než slepičí, přesto mají 2,5x více vitamínu A, 2,8x více vitamínu B1 a 2,2x víc vitamínu B2. Zdravá křepelka snese ročně až 320 vajec a jedno váží 11 až 15 gramů. Jsou vhodná proti alergiím, jejich účinky na zdraví jsou prokázané. Křepelčí vejce obsahují 5x více fosforu (ten prospívá duševnímu vývoji), železa a draslíku než vejce slepičí. Je v nich zastoupena i měď, kobalt, niacin, aminokyseliny, tyrozin (má vliv na zdravou barvu kůže a využívají se i v kosmetice), lecitin (snižuje hladinu cholesterolu v krvi), fosfor (povzbuzuje potenci). Konzumace vajec se doporučuje lidem trpícím častým nachlazením, protože mají antibakteriální účinky. Zlepšují astma, zamezují bolestem hlavy, upravují krevní tlak. Pravidelná konzumace se doporučuje i lidem s oslabenou imunitou a těhotným ženám. Vajíčka obsahují Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny, ty mají vliv na srdeční systém. Křepelky mají tělesnou teplotu 42°C, proto netrpí infekcemi, jejich skořápky jsou pevné, tudíž odolné proti bakteriím. Křepelčí vejce nezpůsojbují alergické reakce, navíc produkuje ovomukoidový extrakt, využívaný k léčbě alergie. Konzumují se vařená, smažená, pečená, nakládaná. Upravují se stejným způsobem jako slepičí, doba varu je 3 minuty. Patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Syrová se rozbíjejí seknutím nože, takže pozor na prsty! Skořápka obsahuje mnoho cenných prvků, vápník, měď, mangan, železo, síru, zinek, křemík, fluorid. Jemně drcená se může přidávat do vařených jídel. Neoplozená vejce mají trvanlivost až 3 měsíce.